„Tic-Tac Ceasul Pământului”

Partener :LICEUL TEHNOLOGIC NISIPOREȘTI

În acest proiect finanțat de Comisia Europeană, prin Programul “Tineret în acți une”,sunt implicați elevi din cinci licee din zona rurală, Nisiporești, Săbăoani, Adjudeni, Horia șiTămășeni, care vor fi  instruiți  în domeniul protejării mediului și a voluntariatului.

Prima activitate a proiectului  a constat în pregătirea a câte 7 elevi  din cele 5 unități școlare în vederea implicării în acțiuni de voluntariat pentru protejarea mediului.

Cei 7 elevi din liceul nostru, instruiți în cadrul seminarului  cu tema “Voluntari pentru comunitate”,desfășurat în tabăra Oglinzi(4-5 august 2012) sunt:Oprea Narcis(clasa a X-a),Simion Lorena(clasa a X-a),Balint Sabina(clasa a X-a),Pal Vlăduț(clasa a X-a), Boghian Elisabeta(clasa a X-a),Balint Andreea –Claudia(clasa a XI-a),Pa Daniela(clasa a XI-a).

Acești voluntari au mobilizat colegii din școală de la clasele I-IV până la clasele de liceu în activitățile proiectului:

  1. Campanie de  avertizare  asupra consumului de energie și apă din școală.Elevii au confecționat și lipit fluturași cu mesaje  pentru atenționarea consumului de apă și energie.

Din data de 5 octombriel voluntarii au mobilizat colegii din clasele de liceu pentru confectionarea si lipirea fluturasilor.S-au lipit 100 de fluturasi cu mesaje :

„Consuma inteligent”;

”Fii Eco-man”;

“Apeleaza la soare si la vant.Obtine energie pe pâmant”

“Mai putina lumina acum
Mai putin intuneric pe viitor”

“Nu mai privi de pe margine si nu mai comenta. Implica-te!”

“Spune NU poluării și exploatării planetei!”

“Un mediu mai curat inseamna sanatate.”

” Uita sa poluezi… invata sa reciclezi ! ”

“Fiecare copac tăiat reprezintă o inimă sfâşiată!”

“Economiseste apa”

“Gandeste-te si la cei ce vor veni dupa tine”

  1. Colectare selectivă a deșeurilor.

Toti elevii din liceu au adus maculatură, pet-uri și doze ce au fost depozitate într-un loc special amenajat.S-au adunat in jur de 450 kg de deșeuri.

  1. Acțiuni de informare a colegilor și a adulților din comunitate asupra  necesității protejării mediului.

S-au efectuat 3 de activitati de informare  în școală,la biserica din satul Barticești ,în ședințele cu părinții la clase, respectiv în ședința cu președinții comitetelor pe clase.

  1. Expoziții cu produse confecționate din materiale reciclabile.

Elevii din clasele primare au  confectionat diverse ornamente din  hârtie, pahare din plastic, paie pentru suc, tinute vestimentare din saci menajeri, hârtie creponată,ziare.Elevii din clasele V-VIII au confecționat jucării din lemn, fire textile,hârtie.Elevii de liceu aurealizat  diverse ornamente din deșeuri textile, deșeuri din piele,nasturi, fire  textile:flori,fulare,căciulițe,ciorăpei,brățări,mărțișoare,felicitări,produse de îmbrăcăminte din ziare, CD-uri,saci menajerietc.S-au confectionat in jur de 200 de produse.

  1. Acțiuni de ecologizare  desfășurate în școală și împrejurimi.

În cadrul proiectului s-au organizat și desfășurat 5 activități de ecologizare în școala și împrejurimi.

  1. Parada eco-recilare creativă.